Frågor jag vill driva inom kommunen


Fler jobb och invånare krävs för Östersunds och regionens utveckling

Nuvarande folkmängd på 60 000 invånare står och stampar på samma nivå som för tjugo år sedan så när som på 270 personer, då kan man inte som politiker vara nöjd.
  
Östersunds kommun behöver en handlingskraftig och möjlighetsinriktad politik modell 2020 för att växa. Vi måste alltid pröva ett ja före ett nej. Ger vi medborgare och kommunens personal utrymme för initiativ och handlingskraft, då kan vi stärka både kommunens kärnverksamhet som vård- skola och omsorg och näringspolitiken i kommunen.

Östersund behöver och är värd politiker som blickar framåt - ser möjligheter - lyssnar- och agerar. Svårare är det inte att vända stagnation till utveckling,  tillväxt- och framtidstro. 

Jobb
  •        Näringslivspolitik
För att stå sig i konkurrensen om nya jobben- och ökad tillväxt krävs att kommunens näringslivspolitik reformeras så att organisationen "(inblandade parter)" går i takt. 

Ett näringslivskontor med bred samlad kompetens är grunden för effektiv styrning, kommunikation, partnerskap och affärsmässigt agerande.     

En förutsättning för fler jobb är att kommunens företagsklimat kraftigt stärks från en icke hedrande plats 191 (år 2013) bland Sveriges 290 kommuner. Ökade skatteintäkter genom fler i arbete är en bidragande ”nyckel” för tillväxt och ökad välfärd.

Skrämmande iakttagelse i Svenskt Näringslivs årliga ranking är kommunpolitikernas och tjänstemäns negativa attityd till företagande, en attityd som inte platsar i en kommun med ambitionen att växa.   


Miljö och hälsa
  • Dricksvattnet
Östersund måste göra sig av med stämpeln "cryptosporidiumstaden" och behandla dricksvattnet som ett livsmedel, rent- klart och gott. Därför bör kommunen snarast frångå dagens teknik med sjövattentäkt till borrad grundvattentäkt för att leva upp till konsumentens krav på tjänligt hälsosamt vatten. 


P.S I kölvattnet kring cryptosporidium skandalen undrar jag om felen med de felkopplade avloppsrören åtgärdats eller dricker vi fortfarande parasitsmittat vatten i steriliserad form? D.S
  • Lillsjön
Lillsjöns unika läge och roll som badplats, fiskeparadis och friluftsområde ska stärkas

  • Park- och rekreationsområden
Östersund ska kännetecknas av välskötta- välstädade grönområden och torg för allas trevnad och återhämtning.



Skola

Ökad kvalité i skolan genom krav på behöriga lärare på samtliga nivåer samt samverkan och effektivisering istället för dåligt utnyttjade lokaler 

  • Elevinflytande
  • Trivsammare inne/utemiljö

Förskola
  • Minska antalet barn i förskolegrupperna till max 17 barn (idag uppåt 19)
  • Fria arbetskläder till förskolepersonalen

Vård- och omsorg

  • Jämlik vård för kvinnor- och män
  • Individens behov prioriteras
  • Trivsammare inne/utemiljö
  • Fler aktiviteter, hälsa, musik, spel, underhållning etcetera


Matsalens betydelse och roll

Självklart ska måltiden ingå som en del i skolans- vård och omsorgsverksamhetens arbete. Måltidssituationen i matsalen ska vara nyttig, trevlig och inbjudande för såväl elever som äldre oavsett kön.

Kommunens matsalar ska servera nyttig variationsrik kost baserad på närproducerade produkter tillagade nära matgästen. Matsalens utformning och miljö ska uppgraderas i samråd med expertis och matgästernas önskningar så långt det är ekonomiskt försvarbart.

Personalen ska vara en naturlig del i matsalens miljö vilket innebär att man äter tillsammans med matgästerna så långt det är görligt.


Kultur
  •      Ungdomens Hus
Ett forum där ungdomar ges möjlighet att umgås och utvecklas både kulturellt och som människa.

Vi är alla vinnare om vi vågar tro på ungdomars förmåga att organisera och ta ansvar för egna och andras fritid i ett ”Ungdomens Hus”. Vi måste gå från ord till handling innan kommunens ungdomar och deras föräldrar tappar tron på kommunens vilja att tillmötesgå ungdomars önskan om en kulturell samlingslokal.

Tanken är att ungdomar ska kunna förverkliga sina kulturella och sociala drömmar. Det kan exempelvis gälla musik, dans, teater, show, målning, sömnad eller att ta en fika och umgås med kompisarna under trevliga former. Väljer kommunen att begränsa ungas kreativitet och skaparglädje försvinner en viktig förutsättning för kommunens framtidsutveckling. Då är alla förlorareModeraterna i Östersund kommun bryr sig om ungas välbefinnande. Allt annat är ett slöseri med mjuka resurser.

Uppträder kommunen som ett föredöme som ser till ungas intressen ökar möjligheten att fler ungdomar väljer att stanna kvar. Då ökar även möjligheten för näringslivet och offentliga sektorn att kunna rekrytera personal vid nyanställning och pensionsavgångar.


Fri musikskola
    Kommunala musikskolans undervisning ska vara gratis för kommunens flickor och pojkar.

    Nuvarande terminsavgifter riskerar att musikintresserade barn och ungdomar inte ges möjlighet att få uppleva glädjen i att kunna traktera ett musikinstrument. För barn och ungdomar som är idrottsintresserade finns avgiftsfria arenor, tennisbanor, sporthallar, gymnastiksalar, elljusspår, ishallar etcetera.

    Dessutom utvecklas eleven på flera plan än det rent musikaliska när man lär sig omsätta noter och harmonilära till toner och melodier genom att överföra synintryck och tankar till fingergrepp på gitarren, fiolen, pianot eller till instrumentet man valt att förkovra sig på. Svensk musikindustri är enormt framgångsrik och drar in miljarder kronor till Sverige mycket tack vare den kommunala musikskolan.


    Aktiv kultursatsning innebär att;
    • Skapa mervärden för besökare och kommunens innevånare
    • Ge stöd och bidrag till intressegrupper och föreningar som brinner för saken

    Kommunen behöver ungdomar – för att utvecklas!