Mina insändare


Hög arbetslöshet även 2005
Socialdemokraterna ger sken av att arbetslösheten var betydligt lägre 2005 när de hade makten. Det anser jag är ett felaktigt påstående. I april 2014 uppgick antalet arbetslösa i ålder 15-74 år till 418 000, vilket motsvara ett arbetslöshetstal på 8,1 procent, en hög nivå som har sin förklaring.
Sveriges befolkning har ökat med 652 253 personer sedan 2005. Många av dessa är vuxna utrikesfödda, vilka idag är arbetssökande. Antalet personer med sjuk- och aktivitetsersättning (förtidspensionering) uppgick 2005 till 556 789 och idag ligger antalet på 363 602. Een minskning med 193 187 personer – vilka många idag är arbetssökande.
Från oktober 2007 ingår även arbetslösa studenter i statistiken. I april 2014 är 183 000 ungdomar i ålder 15-24 år arbetssökande, av dessa är 115 000 heltidsstuderande, en kategori som särredovisades 2005.
Dessutom har åldersspannet i redovisningen ökat från 16-64 år 2005, till 15-74 år. Summerar jag förändringar som gjorts i beräkningsunderlaget menar jag att läget var sämre 2005, trots bättre konjunktur. Det borde ligga i allas intresse att verka för ett stärkt framtidsorienterat företagsklimat, inte minst ute i kommunerna istället för att trixa med siffror. Fler jobb ger tillväxt, minskat utanförskap, bättre välfärd och livskvalité.

Hans Wessén (M) Kandidat till kommun och landsting




Sätt (S)topp den 14 september
(Publicerad i ÖP 2014-09-05)
För att säkerställa och utveckla dagens och framtidens länssjukvård måste vi få ett slut på socialdemokraternas och vänsterns misshushållning av landstingets skötsel den 14 september.
Socialdemokraterna har med hjälp av vänsters fyra mandat kunnat köra landstingets personal och ekonomi i botten – ett misstyre som måste få ett slut. Vänsterns toppkandidat Monalisa Norrman förespår ett fortsatt styre med socialdemokraterna efter valet den 14 september vilket vore förödande för länets sjukvård.
I AT-läkarnas senaste ranking får Östersunds sjukhus lågt betyg och rasar i placering ned till plats 56 av 68. Ett betyg som försvårar rekrytering av läkare till länet. 
Monalisa angriper även Nya Närvårdens verksamhet vilket är absurt – eftersom Nya Närvården har tagit vårdansvar på orter där landstinget svikit patienterna. Jag hälsar Nya Närvården välkommen till Östersund för patienternas bästa.

Hans Wessén (M)

Kandidat till landstinget

”Det ska vara gott att leva”
(Publicerad i LT , ÖP 2014-08-26
God hälsa och positiv livsmiljö för alla kvinnor och män i Jämtlands län är självklara målet om vi moderater får väljarnas förtroende att styra Östersunds kommun och Jämtlands läns landsting efter valet den 14 september.
Östersund och Jämtlandslän är en fantastisk del av Sverige och en bra plats att bo i. Livskvalité upplevs olika beroende på kön och ålder men en sak har de gemensamt, det skapas inte av sig själv.
Därför är det viktigt att väljarna i höstens val lyfter fram nya personer med visioner och tydlig ambition att utveckla arvet ”livskvalité” till kommande generationer.
Viktiga frågor gällande miljö och hälsa som exempelvis Lillsjöns unika läge och roll som rekreationsområde måste skyddas genom ett stärkt miljöskydd.
Jag anser att Östersunds omtalade dricksvatten måste få en långsiktlig lösning genom en ny vattentäkt ”(grundvatten istället för dagens sjövatten)” för att säkerställa rent dricksvattnen med god kvalité.
Storsjöns fantastiska mervärde för staden får inte äventyras. Jag vill se omedelbara åtgärder för att minimera skadliga utsläpp och slitage som påverkar Storsjöns fauna och vatten. Storsjön ska präglas av rikt miljövänligt frilufts- och båtliv såväl vinter som sommar.

Hans Wessén 

  

Länet(s) Bagdad Bob?
(Publicerad i ÖP 2014-08-16,  LT 201408-14)

Efter att ha följt Robert Uitto(S) uttalanden och politiska undanflykter i nära ett decennium påminns jag av ”Bagdad Bob” som partitroget blundar för det som sker bakom hans rygg. I Uittos sinnesvärld verkar det saknas tid för analys och självrannsakan gällande missförhållanden som mobbning, höga sjukskrivningstal och budgetobalans i verksamheter där Uitto är styrande. Arbetsgivaransvar och budgetdisciplin verkar inte vara socialdemokraten Uittos prioritet, trots att lagen säger så.
I höstens landstingsval kan ni väljare sätta stopp för ”ohälsosamma” falanger och fortsatt misshushållning av skattemedel genom ett aktivt personval av kandidat. Som förklaring till min placering på moderaternas landstingsvalsedel– blev jag ombedd att kandidera efter det att stämman fastställt valsedeln, vilket innebar att mitt namn enligt stadgarna fyllts på nerifrån.


Hans Wessén (M) Kandidat i landstingsfullmäktige


Hur många museibiljetter har sålts?
(Publicerad i ÖP 2014-05-27,  LT 2014-06-14)

Replik på Jamtlis ordförande Lena Bäckelin (S) insändarsvar: ”Anslaget till Jamtli väl använda pengar” i ÖP den 8 maj. Jag frågade efter antalet sålda entrébiljetter till museet och inte betalande besök som eventuellt köpt glass eller vykort i butiken. Som vän av ordning får jag inte ihop ekvationen nyckeltal i verksamhetsberättelsen kontra poster i årsredovisningen.
     
Exempelvis på sida 13 i verksamhetsberättelsen, (nyckeltal) redovisas 57 268 betalande besök och 1 232 sålda årskort. I årsredovisningen ”(not 2)” entréer och årskort anges 4,358 miljoner vilket borde vara 7,6 miljoner om Lenas uppgift stämmer. En differens på 3,242 miljoner måste förklaras.

Dessutom vore det intressant för oss länsbor att veta vilka och varför drygt 2 000 personer har gratis årskort till Jamtli, vilket motsvarar för enskild 690 och familj 890 kronor per år?

Hans Wessén (M)


Vad kostar Jamtli- museum skattebetalarna?
(Publicerad i ÖP, 2014-05-06,  LT 2014-05-22) 


Jag vill fråga Jamtlis styrelseordförande socialdemokraten Lena Bäckelin om det är sant att Jamtli enbart hade 6700 betalande besökare under 2013 – och hur ser fördelningen av finansieringen av verksamheten ut i kronor?

Om uppgiften stämmer ger Jamtlis redovisning om 210000 besökande en falsk bild över verksamhetens affärsmässighet och attraktionskraft.
Som extern betraktare av Jamtlis verksamhet ser jag tre tydliga frågetecken.

1/ Att leningen saknar förmåga att nå målet om 2/3 egenfinansiering.
2/ Att samtliga biljettintäkter inte redovisats.
3/ Att majoriteten av besökare inte har med Jamtlis verksamhet att göra.

Eftersom Jamtlis verksamhet till större delen finansieras med landsting- och kommunala skattemedel, bör också kravet på museichefen vara att Jamtlis verksamhet verklighetsanpassas och följer vad ägaredirektivet anger gällande självfinansiering, affärsmässighet och mål.

Jag förvånas över att landstinget som befinner sig i ekonomiskt kaos på grund av landstingsmajoriteten S och V bristande ledarskap oblygt stöder extern verksamhet med negativt kassaflöde, trots att landstingets egen verksamhet indikerar ett minus på otroliga 91 miljoner för 2014. Det är oansvarligt av majoriteten S och V att vara så generös med skattebetalarnas pengar- som bättre behövs inom vården.

Hans Wessén (M) 




Dyra politiker hämmar demokratin
(Publicerad i ÖP; 2014-04-23,  LT 2014-04-24)

Jag anser att nivån på arvodet som kommun- och landstingspolitiker erhåller är höga i förhållandet till uppdrag – uppdrag som förutbestämt är reserverade för partiernas elit. Att arvodet skenat iväg kan tillskrivas politikerna själva som sitter i kommun- landstingsfullmäktige och beslutar om arvodets storlek. I övriga samhället skulle det uppfattas som jäv.

Dessvärre är det mer regel än undantag att Östersunds toppolitiker arvoderas med mer än 100 procent och några har oblygt tillskansat sig betydligt mer än kommun- landstingsstyrelsens ordförandes årsarvode på ca: 700 000 kronor per år.

Jag har delgivit arbetsgruppen som arbetar med moderaternas valmanifest en lista med punkter som jag anser viktiga och vill försöka genomföra under nästkommande mandatperiod. Exempelvis föreslår jag en kraftig sänkning av arvodet (20-25%) för kommun- och landstingsstyrelsens ordförande samt ett tak för arvodering till max 100 procent oavsett antal uppdrag och huvudmän.

En sänkning av kommun- landstingsstyrelsens ordförandes arvode innebär att samtliga arvoden sänks i kronor räknat. Pengar som kan tillföras verksamheten.

Hans Wessén (M)   



Vårdkraven ökar
(Publicerad i LT 2014-04-07 & ÖP 2014-04-08)

Då länets befolkning blir äldre och ungdomarna färre ställer det stora krav på det landstingspolitiska ledarskapet. Kärvare ekonomiska förutsättningar, samtidigt som kraven på länets sjukvård ständigt ökar, kräver en politisk ledning som tar ansvar.

Det är alltså hög tid för ett nytt politiskt synsätt. Det politiska ledarskapet i landstinget, bör utifrån fakta och förutsättningar inrikta sig på att utveckla landstingets kärnuppgifter som är hälso- och sjukvård, detta måste således alltid prioriteras.

Majoriteten och då främst socialdemokraternas misskötsel av landstingets ekonomi som visar på underskott år efter år vilket lett till att patientnära personalen förbisetts både vad det gäller arbetsmiljö, fortbildning och löneutveckling, en felprioritering som påverkar patientsäkerheten. Jag hoppas att länsborna i höstens landstingsval stänger dörren för fortsatt socialdemokratsikt huvudmannaskap som inneburit ett enormt slöseri med skattemedel på ohederliga chefsavtal, resor och en överbyggd politisk och administrativ administration, till gagn för s-politikerna själva. 

Hans Wessén




Valet 2014 - Ett ödesval för Östersund och Jämtlands läns landsting

Maktskifte krävs
(Publicerad i LT 2014-03-17,  ÖP 2014-03-14)
Ska Östersund hävda sig i konkurrensen om nyetableringar och ingjuta framtidstro bland allmänhet och företagare för exempelvis fler arbetstillfällen krävs ett maktskifte i Rådhus och landsting. Socialdemokraternas betong- och blockpolitik är omodern, inskränkt och hämmar kommunens utveckling och kommande regionbildning.

Under mandatperioden har vi sett tydliga sprickor i gråbetongen som exponerades när vänsterpartiet markerade sitt missnöje gentemot AnnSofie Anderssons (S) styre och helt sonika klev av samarbetet och posten som kommunalråd.

(S)kandaler kring Lillänges nya centrum, självarvoderande landstingspolitiker, Ope skola, Peak, AnnSofie/PEAB, Cryptosporidium är exempel på dåligt ledarskap som inte bör passeras obemärkt efter valet.

Oavsett i vilken del av länet (kommun) vi bor, handlar kommun- och landstingsvalet 2014 om regionens framtid- och utveckling. I september är det upp till er väljare att rösta för eller mot ett maktskifte i Östersund.
                                                                                                          
Hans Wessén                                                                                                                             


Lillsjöns unika roll får inte äventyras 
(Publicerad: LT 2014-02-24, ÖP 2014-02-22)

I kölvattnet kring cryptosporidiumskandalen undrar jag vart ansvarig politiker AnnSofie Andersson tagit vägen?  Har felen med de felkopplade avloppsrören åtgärdats eller dricker vi fortfarande parasitsmittat vatten i steriliserad form?

Kommundirektör Bengt Marsh och miljöchef Jari Hiltulas undanflykter och arrogans gentemot vattenkonsumenternas besvär och lidande, späder på oron över Lillsjöns framtid som rekreationsområde.

Oron grundar sig i miljöchef Jari Hiltulas försäkran att Lillsjöns vattenkvalité inte nämnbart påverkas av beslutet att låta dagvattnet från Odenskog och smältvattnet från stans snötipp rinner ut i Lillsjön som ett led i renandet av vattnet innan det når Storsjön. Anmärkningsvärt uttalande från en tjänsteman med noll koll gällande parasiter och otjänligt dricksvattnen
.
Lillsjöns unika läge och roll som badplats, fiskeparadis och fridluftsområde får inte äventyras av beslut som på sikt riskerar Lillsjöns vatten och fauna.

Vi kan själva påverka Lillsjöns öde genom ett aktivt val av kandidat och parti i höstens kommunval.

Hans Wessén




Vad hände med Bergqvist (S) tveksamma arvodering?
(Publicerad: LT 2014-02-06, ÖP 2014-02-08)

Öppet brev till Jämtlands läns landstingsledning gällande socialdemokraten Bengt Bergqvists tveksamma arvodering som vice ordförande i Närvård Frostviken. 

Den 23 augusti 2012 skrev jag ett brev till landstingets jurist i egenskap av kommunfullmäktigeledamot i Strömsunds kommun där jag påpekade att landstingets arvodering till vice ordförande i Närvård Frostviken kraftigt avvek från rådande reglemente, en avvikelse som innebär att Bengt Bergqvist får 300 000 kronor för mycket i arvode under mandatperioden.

Sjutton månader har förflutet sedan brevet och ännu inget svar. Tystnaden beror kanske på att det saknas ett landstingsfullmäktigebeslut gällande arvodet och att man därför låter tiden gå så att de 300 000 kronorna retroaktivt ”tvättas vita”. Jag tror inte att landstinget kommer att avkräva Bengt Bergqvist några pengar, så fungerar inte socialdemokratin.

Jag hoppas väljarna i höstens landstingsval väljer personer som ser skattemedlen som allmän egendom -och inte tvärtom.

Hans Wessén



Slentrianrösta inte på (S)
(Publicerad: LT 2014-01-27, ÖP 2014-01-25)

Margareta Winbergs (S) politiska comeback och valberedningens förstahandsval på landstingslistan måste kännas som ett dråpslag för Robert Uitto, inte minst efter hans långa eriksgata som ”självutnämnd” regionråd och toppkandidat i valet 2014.

Jag förvånas när en så erfaren politiker som Margareta villkorslöst deklarerar sitt stöd för landstingets nuvarande organisation och löfte om att inga chefstjänster ska sägas upp trots illröda siffror. Man häpnar även över socialdemokraternas glorifierade självbild som bygger på att det är alltid någon annans fel när det fallerar. Är det för att skydda partiets tillkortakommande?

Sossarna har under 92 års styre köpt sig makt och lojalitet genom att exempelvis låtit teckna avtal som möjliggör att 134 högavlönade chefer oavsett om det finns arbetsuppgifter eller inte kan gå kvar år efter år i en så kallad "skyddadverkstad" med bibehållen lön fram tills pension. En oförsvarbar merkostnad som handlar om åtskiljiga miljoner årligen. Pengar som tillhör sjukvården.

Jag hoppas att väljarna i höstens val inte slentrianröstar utan väljer personer med ambition att skapa en organisation anpassad till verksamhet – och inte tvärtom.

Den goda sjukvård som erbjuds är i första hand personalens förtjänst och inte politikernas.

Hans Wessén



Skrämmande avsaknad av empati
(Publicerad: LT 2014-01-13,  ÖP 2014-01-11)

Problemen kring värmestugans drift och lokaliteter är ovärdig Östersunds kommun. Avsaknaden av sympati och hjälpåtgärder bland kommunpolitikerna för våra mest utsatta samhällsmedborgare är skrämmande.

Kommunpolitiker som flyr sitt sociala ansvar har missuppfattat sitt uppdrag enligt kommunallag och författningssamling. De verkar som politiker numer ser uppdraget som ett yrke än ett förtroendeuppdrag från väljarna.

Lösningen på problemet kan vara att politikerarvodet halveras för att kommunen ska få de politiker som väljarna förtjänar.

Jag hoppas att väljarna i höstens val kryssar in personer som visar politisk vilja och engagemang, istället för sittande politiker som hellre prioriterar landshövdings- och konungamiddagar framför en kopp kaffe och mack till utsatta i en värmande miljö.

Hans Wessén

Vem försöker Löfven lura? 
(Publicerad: LT 2013-11-18, ÖP 2013-11-26)

Socialdemokraterna anklagar regeringen för passivitet gällande jobbfrågan och Löfvens utfästelse om hundratusentals nya jobb och utbildningsplatser till 2020 känns mer som välbekant valfläsk än ett seriöst löfte.

Löfvens ”B-lags” strategi att arbetslösas väg in på arbetsmarknaden ska ske genom utplacering (tvång) i en parallell arbetsmarknad eller utbildning känns passé och förhoppningsvis är han också ensam i tron att det är vägen ut ur arbetslöshet.

Löfvens arbetsmarknadspolitik var relevant för 15-20 år sedan. Problemet idag är att butikernas hyllor oavsett bransch är fyllda med importerade varor och då framför allt från Asien som får deras hjul att snurra allt fortare.

Trenden visar entydigt på att konsumtion av lågprisprodukter ökar och därför tvingas svenska företag till ökad automatisering och produktionsflytt utomlands för sin överlevnad. Idag har många utvecklingsländer kommit ikapp och även förbi oss gällande teknikutveckling, produktionskapacitet, kostnader och pris. En realitet som många politiker blundar för, inte minst miljö- vänsterpartister.

En s-regering tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet som lydparti ger inga fler jobb i Sverige. Tvärtom kommer rödgrön näringslivs- energipolitik få konsekvenser för arbetslösas chans till jobb. Risken ökar för att svenska åkerier och energityngda företag som får våra hjul att snurra ger upp, alternativt flyttar verksamheten utomlands. Jag hoppas att ingen luras av Löfvens fagra vallöften.

Hans Wessén


Värna om invånarnas hälsa 
(Publicerad: LT 2013-11-11,  ÖP 2013-11-06)

Försäkringskassans rapport visar att sjukskrivningarna ökar i Jämtland och framför allt inom den offentliga sektorn. En negativ tendens som till stora dela kan förklaras med ett håglöst socialdemokratiskt ledarskap och styrning av länets kommuner och landsting. 

En betydande orsak till ohälsa är känslan av tillkortakommande som när man exempelvis måste oroas över vardagliga ting som barnens dagis, skola, åldrade föräldrar, vård av mor- farföräldrar och arbetssituation. 

Vill man vända dysterhet till livsglädje och framtidstro måste politiker i första hand prioritera vård- skola och omsorgsverksamheter framför otaliga projekt och monumentala byggnationer, vilket även kommunallagen anger. 

Kommuner med väl fungerande basverksamheter och god service byggt på gemenskap och förståelse efter medborgliga behov och förväntningar oavsett kön, ålder och nationalitet är livsbejakande. 

Därför borde det vara varje politikers plikt att värna om kommuninvånarnas hälsa och välbefinnande. Ett samhälle som inte mår bra, har ingen framtid.

Hans Wessén


Företagarna vänds ryggen   
(Publicerad: LT 2013-10-16, ÖP 2013-10-24)

Östersunds kommun vänder företagare ryggen, annat går inte att utläsa i Svenskt Näringslivs årliga rankning av företagsklimatet bland Sveriges 290 kommuner 2013.

Östersunds kommun placerade sig på en icke hedrande plats 226 när det gäller kommunpolitikernas attityder till kommunens företagande och tjänstemännens attityd är inte mycket bättre -plats 206. Anmärkningsvärt eftersom Östersund vill framstå som en attraktiv tillväxtkommun- att vilja flytta till.

Varför ska det vara näst intill omöjligt för lokala företagare att tillåtas bygga ut/om och anpassa varuutbud till omgivning och efterfrågan, medan andra aktörer som danska TK Development möts med hurra rop, generositet och röda mattan när man säger sig vilja exploatera ett nytt köpcentrum i Östersund?

Samma socialdemokrater och centerpartister som lägger ned skolor på grund av ekonomin ser inga problem med att flytta Mosippans dagis 200 meter till en kostnad av cirka 35 miljoner för att ge plats för TK Developments exploatering som innebär stora förändringar för boende i och omkring Körfältet.

Trafiksituationen vid Lillänge är redan idag ansträngd och ett nytt ”malplacerat” köpcentrum gör situationen än mer kaotisk eftersom trafiken mellan köpcentrumen ökar, vilket per automatik leder till fler tillbud och olyckor.

Jag ser ingen vits med ett nytt ”Lillänge”, ge hellre förutsättningar för att stärka centrala stadens varumärke med ökat inslag av lokalproducerade varor och tjänster i affärer, caféer, hotell, restauranger och krogar.

Många är stolta över Östersunds charm, vilken sossarna och centerns monumentala storhetsvansinne tar död på. Det kan förhoppningsvis förändras efter valet 2014 .

Hans Wessén 


Östersund står för mer än epitet vinterstaden 
(Publicerad: LT 2013-09-30, ÖP 2013-10-09

Östersunds kulturliv är värda ett kulturhus. Tyvärr har AnnSofi Anderssons socialdemokrater ensidigt valt att satsa på vintersport som kulturbärare genom varumärket ”Vinterstaden”. Ett vägval som missgynnat och begränsat kulturella aktiviteter som exempelvis musik, dans, konst och fritt skapande, ett utbud som attraherar en bredare grupp kulturkonsumenter än vad idrotten gör på årsbasis.

Kultur är och förblir ett viktigt identitetsmärke. En identitet som kommun måste stå upp för och skapa förutsättningar för att utvecklas till gagn för kommuninvånare, besökare och turister oavsett årstid.

Socialdemokraternas enorma mångmiljonsatsning för att stärka varumärket ”Vinterstaden” finansieras med lån. AnnSofies växande skuldberg riskerar att kommunens kreditbetyg sänks, vilket innebär högre ränta och dyrare finansiering.

Socialdemokraternas vägval innebär också att partier som ser kulturen som en tillväxtfaktor har blivit finansiellt bakbundna, en situation som ni väljare kan hjälpa till att lösa genom att ge socialdemokraterna respass ut ur Rådhuset i valet 2014.

Östersund ska – och förbli kommunen som värnar det goda rykte som våra kulturutövare är kända för, inte bara i Sverige – utan också runt om i världen.

Kanske öppnas möjligheten att i framtiden ersätt stortorgets trista arkitektur med en spektakulär byggnad för kulturen som speglar vårt kulturarv?

Hans Wessén


Miljonfiaskot Peak innovation              
(Publicerad: LT,  ÖP 2013-09-07)

Jag förstår inte varför kommundirektör Bengt Marsh väljer att negligera den allvarliga kritik som framhålls i granskningsrapport och från flera tunga instanser som exempelvis Tillväxtverket och Vinnova när han uttalar sig i media gällande projekt Peak Innovations prekära situation?

Som kommunens högste tjänsteman förväntas Bengt Marsh vara opolitisk i sin profession. Därför reagerar jag när Bengt Marsh så obesvärat uttalar att inte bara han utan även Östersunds kommun och övriga medverkande kommuner och regionförbundet har fortsatt förtroende för processledaren Lars Lindqvist.

Projekt Peak Innovation är inte bara ett miljonfiasko utan även ett praktexempel på skadlig sammanslutning där Jens Nilsson(S) via sitt ”skötebarn” Mid Sweden Science Parks (MSSP) spelat huvudrollen och vars grundare föga förvånande heter Jens Nilsson, Lars Lindqvist och Jens Edlund nyckelpersonerna i Peakprojektets ledning.

Tack och lov har Tillväxtverket och Vinnova stoppat miljonutbetalningarna efter att det uppdagades att ledningen saknade nödvändig kompetens för att driva projektet enligt rådande regelverk.

Vem eller vilka har beslutat att ett skattefinansierat projekt i den här storleken motiverar 142 000 kronor plus moms per månad till processledaren Lars Lindqvist, i paritet med Sveriges statsministers ersättning?

En förklaring kan vara att ”Bäst före datum” passerats för flera inblandade i rådhuset viket förhoppningsvis visar sig efter valet 2014.
   
Karteller missgynnar kommunen –men extremt lönsamt för de inblandade.

Hans Wessén 


Monumentala sossar                      
(Publicerad: LT 2013-06-01, ÖP 2013-05-31)

Många regimer vill imponera och bli ihågkomna av väljarna genom storvurmiga projekt.  Östersunds socialdemokrater ansluter sig nu till den skaran när man driver på byggandet av dyra exklusiva höghus. Östersundarna vet att det blåser iskalla vindar var och varannan dag och då har man föga glädje av balkongen, trots storslagen utsikt. 

När Östersundshems ordförande Tord Andnor (S) i media sagt att han inte själv kan tänka sig att bo i höghuset och vd´n Bengt Rådman utstrålade heller ingen entusiasm över bygget i Marielund. Därför undrar jag vem som ligger bakom beslutet?

Jag räknar med att kommunalrådet AnnSofie Andersson som tidigare varit ombudsman för hyresgästföreningen förklarar hur hon tänkt när hon i Jämtlands Nytt den 22 maj påstår att de som har råd vill flytta från äldre lägenheter ”(med låg hyra)” till dyra nyproducerade en omflyttning som kommer att gynna de som står i kö. En intressant hypotes som fordrar en förklaring.

Då allmännyttan har flera tomter att bygga på enligt AnnSofie, borde man istället bygga bostäder som efterfrågas, med andra ord lägenheter i två våningsplan utan lyx samt tillgång till marknära aktiviteter för ökad livskvalité för barn och vuxna.  
 
Hans Wessén           



AnnSofie (S) ord för ord                         
(Publicerad: LT 2013-05-20)

Jag förvånas över att Ann-Sofie Andersson (S), Östersunds högste ansvarig politiker tillika Jämtkrafts styrelseordförande väljer att svära sig fri från dokumenterad fakta och istället anklagar mig för att fara med osanning i insändaren den 6 maj, gällande Jämtkrafts fasta kostnader för fjärrvärme som ökat med hela 350 procent.

Kanske finns en förklaring till AnnSofie Anderssons dåliga minne, då mitt citat är hämtat från boken med titeln: ”Så gott vi minns” utgiven av Jämtkraft AB år 2010.   På sida 249 kan man läsa AnnSofie Anderssons ”Post Scriptum” –Östersund talar klarspråk, citat: ”(Utdelningen ska höjas från några procent av resultatet efter skatt till hela 25 procent. I framtiden kan det bli hela 40 procent, enligt det nya ägardirektivet. Det betyder att Östersunds kommun, som hittills fått cirka fem miljoner årligen, kan tillföras uppemot 50 miljoner eller till och med 80 miljoner. –Pengarna ska gå till att betala räntan på de lån vi tog när vi köpte Vattenfalls andel. Sedan ska resten gå till den vanliga kommunala verksamheten, säger AnnSofie Andersson. Förutom den höjda utdelningen ska Jämtkraft göra en engångsutbetalning till ägarna på 100 miljoner, för att betala tillbaka en del av lånet på 550 miljoner)” slut citat.

Minoritetsägaren Krokom kommuns kommunalråd Maria Söderberg (C) säger i boken att nya ägardirektivet innebär att Jämtkraft måste ta ut högre priser av konsumenterna för att kunna leverera de vinster som ägaren kräver. Vilket också Jämtkrafts vinst på 341 miljoner för 2012 visar.

Hans Wessén

  
Uppseendeväckande uttalande           
(Publicerad: LT, ÖP 2013-05-06)

Jämtkrafts styrelseordförande AnnSofie Andersson (s) uttalande gällande kritiken av Jämtkrafts fasta kostnader för fjärrvärme som ökat med 350 procent de senaste fem åren är uppseendeveckande. Citat: ”(Om fjärrvärmekunderna betalar Östersunds kommunala verksamheter via fjärrvärmen eller via skattsedeln, har det någon betydelse?)” Slut citat.

För många har det stor betydelse eftersom det innebär att vi som är Jämtkrafts kunder lite tillspetsat betalar högre skatt (i förtäckt form) än icke anslutna och då frångår man kommunallagen gällande likställighetsprincipen: Att behandla sina medlemmar lika.
  
I framtiden vill Andersson att utdelningen till kommunen ska ligga på 40 procent av Jämtkrafts vinst efter skatt, motsvarande 50 till 80 miljoner för att finansiera den i övrigt skattefinansierade kommunala verksamheten.

Andersson är kommuns högste politiker i egenskap av kommunstyrelsens ordförande och ska då känna till och tillämpa vad kommunallagen säger gällande egen näringsverksamhet: Att kommuner får driva näringsverksamhet om den drivs utan vinstsyfte och går ut på att tillhandahålla allmännyttiga anläggningar eller tjänster åt medlemmarna kommunen.

Kommunala bolag ska givetvis kunna gå med vinst, men den ska vara skälig och återinvesteras till gagn för kunderna.  Ägaren ”kommunen” har rätt till skälig utdelning samt borgensavgift.

Hans Wessén 


Det är sossarnas fel                
(Publicerad: i LT 2013-05-11, ÖP 2013-05-13)

Efter att ha tagit del av landstingets mångåriga problem syns ett tydligt mönster som startade när homeopat Robert Uitto med gäng intog landstingsborgen. Socialdemokraternas rädsla över att anställa en sjukhusdirektör med hög kompetens och integritet har bidragit till landstingets negativa arbetsmiljö. En miljö som gör att läkare ratar Jämtlands läns landsting som arbetsgivare och istället väljer att arbeta som stafettläkare i ett bemanningsföretag.

Jag är övertygad att många stafettläkare hellre väljer en fast anställning med fördjupad patientkontakt framför löpandebandprincipen, om arbetsmiljö och ledning levt upp till dagens krav på vårdorganisation med patienten i centrum.

Eftersom landstingsfullmäktige inte tog sitt ansvar att avsätta styrelsen efter revisionens förödande kritik finns ändå en lösning på hälsocentralernas problem.

Receptet är att läkarna tar saken i egna händer och driver hälsocentralerna i privat regi vilket skett på många andra orter i Jämtland med ökad patientsäkerhet och personlig service till gagn för både patient och läkare.

Hans Wessén                                                      


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar