Frågor jag vill driva inom landstinget


”God hälsa och positiv livsmiljö för alla kvinnor och män i Jämtlands län”


Jämtlands län har i dag en folkmängd på knappt 126 500 invånare. Folkmängden har stadigt minskat de senaste årtiondena. Då länets befolkning blir äldre och ungdomarna färre ställer det stora krav på det landstingspolitiska ledarskapet. Kärvare ekonomiska förutsättningar, samtidigt som kraven på länets sjukvård ständigt ökar, kräver en politisk ledning som tar ansvar. Landstingets moderater vill forma en handlingskraftig och möjlighetsinriktad politik. Vi måste pröva ett ja före ett nej. 

Genom att ge medborgare och landstingets personal utrymme för initiativ och handlingskraft kan vi stärka både vården och näringspolitiken i vårt län.

Landstinget måste vara med i detta och därför vill moderaterna skapa en ny landstingsanda – här är det möjligt ! Politiken ska ge ramarna och inte låsa begränsningar.

Det är alltså hög tid för ett nytt politiskt synsätt. Det politiska ledarskapet i landstinget, bör utifrån fakta och förutsättningar inrikta sig på att utveckla landstingets kärnuppgifter som är hälso- och sjukvård, detta måste således alltid prioriteras. 

Jag anser att majoriteten prioriterat fel när Östersunds sjukhus tvingas skicka patienter med kranskärlsproblem till Umeå. Självklart ska Östersunds sjukhus på egen hand kunna genomföra ballongutvidgning på patienter med kranskärlssjukdom för att minska lidandet och risken för allvarlig hjärtinfarkt. Tiden från symptom till behandling är viktig för patientens tillfrisknande. Därför ska Östersund och inte Umeå vara förstahandsvalet.


  • Att vårdinsatsen ska vara lika för kvinnor och män.
  • Att stötta privata aktörer som exempelvis Nya Närvården och Fjällhälsan som tar patientansvar- när landstinget sviker.
  • Höjda ingångslöner (24 000 kr) för sjuksköterskor och biomedicinska analytiker- samt lönehöjning för samtlig patientnära personal. Justeringen ska ske utöver ordinarie löneförhandling.
  • Att vårdkostnaden ska finansieras gemensamt via skattsedeln- och inte via höga avgifter
  • En landstingsekonomi i balans
  • Uppsägning av landstingets chefsavtal
  • Schemaläggning av läkarna- Ger kontroll över flöden och minskad väntetid för patienterna. En effektivare vård helt enkelt.
  • Översyn av administrationen i den nya regionbildningen- Görs rätt saker inom administrationen? Effektiviseringspotential som möjliggör en bättre ekonomi och en större satsning på kärnverksamheten, hälso- och sjukvård.
  • Inför öppen mottagning vid samtliga landstingsdrivna hälsocentraler- Någon eller några timmar /dag eller i veckan för ökad och förenklad tillgänglighet för patienterna.
  • Förbättra det fria vårdvalet- Se över ersättningsnivåerna. Även invånarna i Östersund behöver ha möjlighet att att kunna gå till alternativ utförare av primärvård.
  • Återinstallera ambulansen i Backe- Undersöka möjligheten för en återinstallation, (drogs in 2008).
  • Rätt till heltid för alla landstingsanställda som så önskar