fredag 21 mars 2014

JOBBSKATTEAVDRAG

Uppskattat och ifrågasatt

Regeringen tillämpar likt många andra stater Keynesiska korsmodellen, som förenklat innebär gasa och bromsa statens ekonomi beroende på konjunktur. Modellen är enkel, men bygger på en sluten ekonomi utan utrikeshandel. Sverige är likt många andra länder beroende av utrikeshandel därför fungerar modellen inte fullt ut eftersom faktorer vi icke råder över påverkar inte bara landets ekonomi utan även den enskildes ekonomi.     

  •  Kortfattat innebär en lägre köpbenägenhet att företag måste dra ner på sin produktion  och avskeda personal, vilket kan leda till lågkonjunktur.
  •  En större köpbenägenhet innebär högkonjunktur, eftersom företag anställer och  arbetslösheten går ner.
Kraftiga svängningar i köpbenägenheten påverkar samhället negativt och för att dämpa svängningarna kan staten antingen höja eller sänka räntan (penningpolitik) eller genom att ändra skattenivån och de offentliga utgifterna (finanspolitik). Jobbskatteavdragen är en finanspolitisk åtgärd som syftar till ökad konsumtion.

Med en allför ambitiös penningpolitik finns risk att företag och privatpersoner tar för stora lån och gör för stora investeringar som leder till överhettad ekonomi och finansmarknader som kraschar, vilket leder oss in i än djupare lågkonjunkturer och ekonomiska kriser.

Indikatorer tyder på att femte jobbskatteavdraget inte bidrog nämnvärt till ökad konsumtion, utan användes till att amortera på lånet eller till sparande vilket inte är fel, men effekten uteblev.

När jag träffande finansmarknadsminister Peter Norman (M) på en konferens i Åre den 29 september 2013 påtalade jag effekten av femte jobbskatteavdraget och föreslog att regeringen borde införa ett så kallat ”pensionärsskatteavdrag” för pensionärer med pension understigande 15 000 kr före skatt. 

Förslaget är verklighetsförankrat i faktumet att en stor del av Sveriges pensionärer har låg pension och därför skulle ett skatteavdrag bidra till ökad konsumtion och livskvalité för den enskilde pensionären. Peter Norman avfärdade inte inlägget utan lovade att föra tanken vidare.

Den som väntar får se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar