fredag 14 mars 2014

Aktuell miljödebatt
Vindkraft

Vindkraften hotar naturturismens möjlighet att verka om regionen överexploateras av gigantiska parker med skyhöga blinkande torn och ljudliga vindsnurror som drastiskt påverkar turistens naturupplevelse.

En skadlig utbyggnad som vi får dras med i minst tjugo år, troligtvis i trettio till fyrtio år. För inlandets överlevnad måste politikerna begränsa utbyggnaden i norrlands inland, eftersom naturen är det sista som finns kvar för framtida försörjning.

Idag går större delen av Norrländsk elproduktion till kunder från Gävle i norr till Trelleborg i söder. Varför sker inte utbyggnaden där elen behövs? 

Jag ser gärna att storskalig vindkraftproduktion förläggs till Stockholm och Göteborgs skärgårdar, effektivt och kundnära och där tillväxten expanderar.


2 kommentarer:

  1. Jag ser flera vindkraftverk från Storhogna. Det verkar inte påverka turismen där. Från Skanör ser man vindkraftparken Lillgrund. Det påverkar inte antalet badande turister där heller. Vad finns det egentligen för bevis på att vindkraftverk dödar turismen? Bara ett antagande kanske?

    Är det bättre med vattenkraftverk som permanent förstör stränder och tystar forsar? Eller kolkraftverk med dagbrott? Eller kärnkraft med avfallsproblemet? Vindkraftverken "förstör" ju bara utsikten (om ens det)..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Folke!
      Idag kanske inte vindkraften uppfattas som störande. Men förverkligas alla planerade byggen förvandlas landskapet till industriområden- en bild som knappast attraherar nya turister. Vattenkraftsutbyggnaden är redan genomförd- varför ska vi då göra om samma misstag gällande vind? Norrland har gjort sitt när det gäller elproduktion för Sverige.

      Radera